Toimivan työympäristön suunnittelu

Työympäristön suunnitteluun käytettyä aikaa ja rahaa ei tule tänä päivänä väheksyä. Toimiva ja harkittu ympäristö on erittäin tärkeä elementti niin työntekijöiden viihtymisen kuin terveyden ja tätä kautta koko yrityksen menestyksen kannalta. Samoin paikan päälle tuleva asiakas voi tehdä vahvojakin päätelmiä yrityksestä näkemänsä perusteella, joko hyvässä tai pahassa.Tilaratkaisuissa on huomioitava, että sopivia alueita löytyy niin yhteistyölle, vuorovaikutukselle, virkistäytymiselle kuin keskittymistä vaativien tehtävien hoitamiselle. Yksityiskohdissakaan kyse ei ole vain huonekalujen värivalinnoista ja tapettien sävystä: toimivuutta, viihtyisyyttä ja turvallisuutta pitää miettiä ympäristökohtaisesti ja tarkasti. Yrityksestä riippumatta esimerkiksi panostus ergonomiaan, laadukkaisiin materiaaleihin ja laitteisiin ja ajantasalla oleviin ensiaputarvikkeisiin kuuluvat suunnittelun keskiöön.

Prioriteetteina terveys ja hyvinvointi

Työympäristön vaatimukset ovat hyvin erilaiset kuin kodin sisustuksen. Monesti työympäristön suunnitteluun tarvitaan myös ammattilaisten apua, sillä heillä on tietoa ja taitoa ottaa huomioon asioita, jotka eivät välttämättä kotisuunnittelijalle tule mieleen. Yksi keskeisimmistä seikoista on huomion kiinnittäminen ympäristön turvallisuuteen. Työntekijöiden terveyden takia työtiloihin tulee valita korkealaatuisia ja allergikoillekin sopivia tekstiilejä ja pintamateriaaleja. Ergonomiaa tulee tarkastella jokaisen työntekijän kannalta erikseen. Työtasot, tarvittavat tuet ja istuimet tulisi asentaa kunkin tarpeiden mukaan. Ensiaputarvikkeita varten työpaikalta tulee löytyä tärkeimmät tarvikkeet sisältävä ensiapukaappi, jonka päivittämisestä vastaava voidaan valita työntekijöiden kesken. Peruslaastareiden ja desinfiointiaineiden lisäksi defibrillaattori eli sydäniskuri on tärkeä Ensiaputarvike, sillä se voi parhaimmillaan pelastaa henkiä.

Muuttuvan työmaailman haasteet

Yhä useampi tekee töitä etäpisteessä, joka voi sijaita kotona, tien päällä tai muussa vaihtuvassa paikassa. Nykyisin tarjolle on myös tullut varta vasten etätyöskentelyyn suunniteltuja ja soveltuvia tiloja, joissa on myös mahdollista vaihtaa ajatuksia muiden etätyöläisten kanssa. Etätyö tarjoaa työntekijöilleen joustoa, mutta siinä on myös omat sudenkuoppansa. Kotona työskentelevienkin työntekijöiden tulisi huomioida työympäristön ergonomia, turvallisuus ja käytännöllisyys ja työnantajien auttaa heitä tekemään oikeita ratkaisuja. Huono tuoli, jatkuva melu tai muu häiritsevä tekijä haittaa työtahtia ja vaikuttaa tehokkuuteen pitkällä aikavälillä. Sen sijaan raikas, siisti ja asianmukaisesti sisustettu työtila puskee työntekoon ja luo ympärilleen positiivista energiaa, joka on helppo valjastaa yrityksen tarpeeseen.