Kahvi maistuu parhaalta mukista juotuna

Aiemmin kahvia juotiin siroista kahvikupeista, mutta nykyään suurin osa meistä nauttii juomansa mukista. Mukit ovat syrjäyttäneet kupit ennen kaikkea siksi, että niihin mahtuu paljon enemmän kahvia. Kukapa haluaisi esimerkiksi työpaikalla ravata yhtenään taukotilassa täyttämässä kuppiaan, kun omalle työpisteelle voi vielä kunnon mukillisen virkistävää kahvia?

Tilavuus ei kuitenkaan ole ainoa kahvimukien suosiota selittävä tekijä. Tässä artikkelissa kerromme, miksi ei todellakaan ole samantekevää, millaisesta kiposta juot kahvisi.

Astian muoto ja rakenne vaikuttavat kahvin makuun

Paulig Instituutin tekemässä tutkimuksessa koehenkilöt saivat maistaa samaa kahvia erilaisista juoma-astioista. Selvisi, että kahvi maistuu erilaiselta, kun sitä juodaan erimallisista kupeista. Makuun vaikuttavat astian muoto, rakenne ja valmistusmateriaali.

Kahvin tuoksuun puolestaan vaikuttaa se, millainen suuaukko juoma-astiassa on. Jos haluat nauttia kahvin aromeista, sinun kannattaa valita mahdollisimman avonainen muki.

Juoma-astian materiaalilla on väliä sen vuoksi, että liian ohuessa kupissa juoma jäähtyy nopeasti. Tässä asiassa mukit päihittävät ilman muuta kupit, sillä ne ovat yleensä huomattavasti vankkatekoisempia.

Jopa mukin väri voi vaikuttaa kahvin makuun

Eräässä tutkimuksessa kaksi koeryhmää sai maistettavakseen kahvia erivärisistä mukeista. Vaikka kahvi oli koko ajan samaa, koehenkilöt kokivat sen maun voimakkaammaksi juodessaan sitä valkoisesta mukista.

Tutkijat arvelevat tämän johtuvan vahvasta kontrastista tumman kahvin ja valkoisen mukin välillä. Kannattaa siis kiinnittää huomiota myös mukin väriin. Valitsitpa minkä värin tai mallin tahansa, Fyrklövern tarjoaa parhaat kahvimukit.